Zondag 17 maart: Evensong

Op 17 maart is er in de Gereformeerde kerk van Boven-Hardinxveld een dienst met CHORAL EVENSONG. Deze dienst, op de tweede zondag in de veertigdagentijd begint om 17.00 uur.

In deze dienst zingt het Alblasserwaards Vocaal Ensemble. Sinds de oprichting in 1983 is Henny Korevaar dirigent van dit ensemble. AVE zingt koormuziek uit alle tijden, van de Middeleeuwen tot aan hedendaagse componisten. De lezingen worden gedaan door Julia de Vos. Niels de Klerk is de organist.

De Choral Evensong ontstond bijna 500 jaar geleden toen de Engelse koning Henry VIII in 1534 na een hoogoplopend conflict met de paus in Rome de Anglicaanse kerk stichtte. Er werd een nieuwe liturgie ontwikkeld met een nadruk op de landstaal, het Engels i.p.v. het Latijn. Delen uit de afgezworen katholieke vespers en completen werden samengevoegd tot een nieuwe dienst: de Choral Evensong. Deze kent – net als de mis – een vaste orde van dienst waarbij steeds dezelfde liturgische teksten en gebeden worden gebruikt. Op enkele korte gesproken bijdragen na wordt een Evensong nagenoeg in zijn geheel gezongen en daarmee kent deze namiddagdienst een hoog gehalte aan meerstemmige Engelse koormuziek. In de loop der eeuwen is ontzettend veel muziek voor deze Engelse koortraditie geschreven, waardoor de vaste orde van dienst elke keer weer anders klinkt: van gregoriaans tot hypermodern, soms a capella, soms met orgelbegeleiding. In Britse kathedralen en universiteitscolleges wordt de Choral Evensong nog steeds dagelijks gezongen.

Welkom in deze bijzondere dienst!