‘We voelen ons al aardig thuis in de gereformeerde kerk’

Iddo (50) en Anne Marie Hoekstra (52) waren bij diverse kerkelijke gemeenten betrokken voordat ze in december 2018 lid werden van de Gereformeerd Synodale kerk in Boven-Hardinxveld. Iddo’s eerste kerk bevond zich in Vlaanderen, die van Anne Marie was enkele meters verwijderd van hun huidige kerk.

Iddo werd geboren in het Vlaamse Aalst, waar zijn vader voorganger was in een kleine evangelische gemeente. Op zijn vierde verhuisden zijn Vlaamse moeder en Friese vader naar Hoogblokland, waar Iddo zijn prachtige Vlaamse tongval kwijtraakte. “Ons gezin sloot zich aan bij pinkstergemeente Rafaël, waar ik al jong lid werd van de muziekgroep”, vertelt Iddo. “Het was een vormende tijd waarin mijn geloof zich verdiepte en ik vriendschappen voor het leven sloot.”

Anne Marie is geboren en getogen in Boven-Hardinxveld, in het huis tegenover de gereformeerde pastorie en bijna naast de hervormde pastorie. “Ik speelde dus heel vaak met domineeskinderen, die tot mijn grote verdriet na enkele jaren weer vertrokken. Met de kinderen van dominee Dick de Lange ging ik soms mee naar de club van de gereformeerde kerk, maar ons gezin was lid van de hervormde. Toen ik een jaar of twaalf was, vertrokken we naar een evangelische gemeente in Gorinchem. Totdat ik op mijn negentiende in Amersfoort ging studeren had ik in die Gorcumse kerk een heel goede tijd. Er was een jeugdgroep waar een open sfeer heerste en waar je werd uitgedaagd zelfstandig na te denken en keuzes te maken. Ook thuis was er alle ruimte voor kritische vragen. Tijdens mijn studie aan de Evangelische School voor Journalistiek verdiepte mijn geloof zich.”

Anne Marie is geboren en getogen in Boven-Hardinxveld, in het huis tegenover de gereformeerde pastorie en bijna naast de hervormde pastorie. “Ik speelde dus heel vaak met domineeskinderen, die tot mijn grote verdriet na enkele jaren weer vertrokken. Met de kinderen van dominee Dick de Lange ging ik soms mee naar de club van de gereformeerde kerk, maar ons gezin was lid van de hervormde. Toen ik een jaar of twaalf was, vertrokken we naar een evangelische gemeente in Gorinchem. Totdat ik op mijn negentiende in Amersfoort ging studeren had ik in die Gorcumse kerk een heel goede tijd. Er was een jeugdgroep waar een open sfeer heerste en waar je werd uitgedaagd zelfstandig na te denken en keuzes te maken. Ook thuis was er alle ruimte voor kritische vragen. Tijdens mijn studie aan de Evangelische School voor Journalistiek verdiepte mijn geloof zich.”

Evangelisatieweek
Ze leerden elkaar kennen tijdens een evangelisatieweek van Youth for Christ in de binnenstad van Gorinchem, waar Iddo samen met een vriend gospelliedjes zong. Hij begeleidde zichzelf op zijn gitaar, zijn vriend speelde elektrische piano. Anne Marie en anderen van het team knoopten gesprekjes aan met het publiek. Anne Marie herinnert zich: “Tijdens mijn studie had ik regelmatig straatinterviewtjes gedaan, dus ik deed het vrij makkelijk. Er ontstonden soms best goede gesprekken, maar ik zou het nu niet zo snel meer doen. Het is een manier van evangeliseren die ook veel weerstand kan oproepen.”

Het grootste deel van hun leven hebben Iddo en Anne Marie in Ottoland gewoond, waar ze aanvankelijk lid waren van de Hervormde kerk. Omdat hun dochters Eva en Naomi bij het opgroeien de aansluiting begonnen te missen, zocht het gezin een andere gemeente. “We kozen voor Rafaël in Giessenburg, waar onze dochters al heel snel vrienden en vriendinnen vonden en met veel plezier naar de kinder- en later tieneractiviteiten gingen. Eva is inmiddels 27 en woont in Gorinchem, Naomi is 24 en woont nog thuis.”

Verhalenbureau
Na het grootste deel van zijn leven in de grafische industrie en uitgeverijwereld te hebben gewerkt, switchte Iddo in 2019 naar een nieuw vakgebied en ging aan de slag bij de Nationale Bomenbank in Bleskensgraaf. Anne Marie werkt als journaliste parttime voor Kontakt Media Partners in Goudriaan en als freelancer voor Eva Magazine. Samen runnen ze sinds 2014 in hun vrije tijd Het Verhalenbureau. Anne Marie: “Omdat ik naast het snelle journalistieke werk graag grotere producties doe, leg ik af en toe een levensverhaal vast. Iddo verzorgt als grafisch vormgever de lay-out van deze boeken. De afgelopen jaren hebben we er overigens weinig tijd voor gehad.” In hun vrije tijd trekken ze graag de natuur in. Daarnaast lezen ze graag. Iddo vindt het leuk om voor vrienden en familie te koken, waarna er nog lang wordt nagetafeld in huize Hoekstra.

Het geloof betekent veel voor Iddo en Anne Marie. “Het bepaalt mijn identiteit”, zegt Anne Marie. “De afgelopen jaren heeft mijn geloof een behoorlijke verandering doorgemaakt. Ik heb steeds minder antwoorden en steeds meer vragen. Maar die vragen laten onverlet dat een leven met God het beste is wat een mens kan overkomen. Hij zet alles in het goede perspectief.” Iddo: “God is altijd een vanzelfsprekende aanwezigheid geweest in mijn leven. Mijn wereld is wel eens door elkaar geschud, maar God is nooit ver weg geweest.”

Lid zijn van een kerk vinden ze allebei belangrijk. “Het is leerzaam om met anderen over het geloof te praten”, zegt Iddo. Anne Marie: “En we willen graag met anderen meeleven. Door corona is dat wel veel lastiger. We begonnen net een klein beetje in te burgeren, dat proces ligt nu bijna stil. Heel jammer, maar gelukkig kunnen we via internet de diensten meemaken. We voelen ons al aardig thuis in de gereformeerde kerk. Er heerst een warme, hartelijke sfeer.”

Iddo en Anne Marie Hoekstra