Van Moos en Sam tot Abraham

Wie kent geen witz van Sam en Moos? Sam is een beetje sjlemielig en Moos nogal narcistisch. Maar joodse humor omvat veel meer genres dan de witzen over dit duo. Joodse humor bestaat al vanaf bijbelse tijden en heeft zich steeds aangepast aan plaats en omstandigheden.
In deze lezing laat Peter van ‘t Riet u kennis maken met de veelkleurigheid van de joodse humor en met zijn roots. Met genres als witzen, anekdotes en korte verhalen. Met types zoals de sjlemiel, de sjnorrer en baron Rothschild. Met joodse humor uit diverse landen en uit verschillende joodse stromingen. Via de humor van de Talmoed leidt deze kennismakingstocht naar de humor van de Bijbel. Van Moos en Sam tot Abraham.

De inhoud van de lezing is ontleend aan zijn in 2014 verschenen boek ‘Joodse humor: Van Moos en Sam tot Abraham’ en wordt
ondersteund met dia’s en afbeeldingen.
Peter van ’t Riet is auteur van boeken, brochures en artikelen over het joodse karakter van de bijbel en de betekenis van het jodendom voor het christendom. Hij laat zien dat joodse humor veel meer te bieden heeft dan alleen moppen over Sam. Hij zal vertellen over zijn persoonlijke speurtocht naar de bronnen en genres van de joodse humor, startend in het Nederland van na de Tweede Wereldoorlog terug naar het eind van de 18de eeuw toen de joodse witz ontstond en naar de tijd van de Talmoed en de Bijbel.

Datum : maandag 16 oktober 2017
Tijd : 20:00 uur (vanaf 19:45 uur koffie en thee)
Plaats : bijgebouw
Kosten : vrijwillige bijdrage

Klik hier om op te geven