Serve the Village enthousiast ontvangen

bron: Kompas

H’VELD – G’DAM – Afgelopen zaterdag vond voor het eerst in Hardinxveld het project ‘Serve the City’ plaats. Of beter gezegd Serve the Village”, aldus Rook Houweling en Neelke Bouter van de Gereformeerde kerk in Boven Hardinxveld. Tijdens dit project waren ruim 30 jongeren en volwassenen in de weer om mensen die het hard nodig hebben, een handje te helpen.

Door Pauline den Ouden

Tussen 09:00 uur en 12:00 uur gingen de handen uit de mouwen van 33 vrijwilligers uit de Gereformeerde kerk van Boven Hardinxveld. Vier huishoudens en een groep ouderen uit de Tiendwaert waren erg blij met hun komst. Serve the City is een project dat door heel Nederland al in meerdere steden heeft plaatsgevonden en afgelopen zaterdag is het voor het eerst gestart in Hardinxveld-Giessendam door de Gereformeerde kerk in een samenwerkingsverband met stichting Servanda en Omnivera. “Servanda en Omnivera hebben het inzicht in welke huishoudens hulp echt hard nodig is. Wij willen als kerk graag helpen, maar weten niet altijd waar we moeten zijn. Door de bemiddeling van Servanda en Omnivera kunnen we mensen heel praktisch te hulp schieten.”, vertelt de bedenker van het idee, dominee Sander Ris. “God geeft z√≥veel om mensen en dat is wat ons ten diepste motiveert om dit soort ‘gekkigheid’ uit te halen. Jezus had een heel groot hart, juist voor de mensen die het niet goed hadden en om allerlei redenen in de problemen waren gekomen. Dat proberen wij te imiteren.”

Hulp
In Tiendwaert kon een groep ouderen genieten van onder andere welness activiteiten, bloemschikken en een wandeling. Bij het huis van Maroesja Kolk en haar zoontje Max zijn zo’n zes vrijwilligers aan het werk geweest en is er bijna 10 kuub aan vuil verwijderd uit de tuin. Maroesja: “Ik ben helemaal blij. Ik moet alles alleen doen en dan komt het er dus niet van. Nu is het weer allemaal op orde.” Ze geeft zelf aan moeite te hebben om goed met geld om te gaan en heeft met dit besef de hulp ingeschakeld van een bekende die haar helpt hiermee. Momenteel zit ze nog in de schuldsanering maar ze zou in de toekomst graag weer aan het werk gaan als kassamedewerker bij de pomp. Maroesja is een van de mensen die deze hulp van Serve the Village echt nodig had.

Enthousiasme
De eerste editie van ‘Serve the Village’ is geslaagd en vrijwilligers zijn enthousiast: “Dit willen we meer doen. Het voordeel is ook dat je als vrijwilliger nergens aan vast zit. Je hoeft je enkel op te geven en er in die paar uurtjes te zijn.”, vertellen Rook en Neelke. Sander hoopt dat het project in de toekomst met meer kerken in Hardinxeld-Giessendam kan worden georganiseerd: “Het zou toch geweldig zijn wanneer de kerken gezamenlijk een dag lang het dorp ingaan om te helpen en te dienen?”

Bekijk het foto-album voor een impressie van de dag.