Meer geluk dan grijsheid

Lezing door dr. Jean-Jacques Suurmond

Iedereen wil oud worden. Maar als oud worden gepaard gaat met ziekte, pijn en verlies – wat meestal zo is – dan is het een hele kunst om nog plezier in het leven te houden. Toch is dat mogelijk. Want in het ouder worden ligt een spirituele kans verborgen. Daarover vertelt Jean-Jacques Suurmond ons deze avond.

Jean-Jacques Suurmond is predikant, geestelijk verzorger, supervisor en publicist, onder meer columnist van het dagblad Trouw. Hij schreef het boekje ‘Meer geluk dan grijsheid. Spiritualiteit van de ouderdom’, waarin hij betoogt dat, met het verval van de uiterlijke mens, de innerlijke mens kan groeien en de kwaliteit van leven kan toenemen.

De problemen van de laatste levensfase bagatelliseert hij niet. Met zijn jarenlange ervaring als predikant en geestelijk verzorger in een verpleeghuis weet hij wel waarover hij spreekt. Maar hoewel inderdaad ‘alles minder wordt’, heeft Suurmond ervaren dat tegelijkertijd alles ‘ten diepste meer dan ooit’ kan worden, wanneer men het ouder worden als een spirituele weg beleeft.

Suurmond ziet kansen tot geestelijke groei, want wanneer het tempo lager wordt, kan de aandacht naar binnen gaan, kun je de werkelijkheid beter waarnemen, de werkelijkheid van God. Is dat reëel te noemen? Maakt hij de ouderdom niet te mooi?

We moedigen jong en oud aan om te komen luisteren en het gesprek aan te gaan met Jean-Jacques Suurmond en met elkaar!

Datum : donderdag 1 oktober 2015
Tijd : 20.00 uur
Plaats : bijgebouw van de kerk
Kosten : vrijwillige bijdrage

Meer geluk dan grijsheid