Kerstwandeling 2014 ‘Een bijzonder verhaal’

Het plein achter de kerk was op 20 december veranderd in het dorpsplein van Nazareth van 2000 jaar geleden. En daarachter waren de velden van Efratha al zichtbaar. Er wordt gegeten en gedronken en de kinderen bestuderen de kameel ‘hij is echt?!’. Stoere jongens kijken bij het vuurtje en de schaapjes worden geaaid.

Herders houden de wacht bij hun schapen en zingen bij de accordeon. De herder telt zijn schapen. Maar wat is dat?! De groep schapen is niet compleet… Gaan jullie mee op zoek? De kinderen met hetzelfde kleur keykoord verzamelen om mee te gaan.

Onderweg wordt wat gekletst en de kinderen maken zich op voor een flinke tocht. Ah, daar zijn de schaapjes die de herder kwijt was! Maar… wat gebeurt er nu, Er klinkt engelenzang, begeleid door hemelse muziek! De engelen zingen over de koning die geboren is. De kinderen krijgen een muzieknoot voor aan de ketting.

Daar wil de herder meer van weten en hij neemt de kinderen mee naar het huis met de meeste kamers. Dat is natuurlijk het paleis van Koning Herodes. En dat is niet bepaald een vriendelijke koning. Hij vertelt de herder dat ze verder moeten zoeken en dat hij heel benieuwd is naar het kind dat geboren is. En ook vertelt hij dat volgens hem heel duidelijk is dat er maar 1 de koning is. Herodes zelf welteverstaan. Ze krijgen een zaklampje mee om te zoeken in het donker.

De kinderen lopen met de herder mee naar Bethlehem. Daar is volop bedrijvigheid. De herbergen zitten overvol. Er zijn bedelaars bij de stad en natuurlijk de lijfwachten van de koning. Hier is niemand geboren, daar voor moeten ze verder, nog verder buiten de stad. Ze krijgen een sleutel van de stadspoort mee.

Buiten in de velden komen ze 3 wijze mannen tegen. Zij zijn ook op zoek naar de koning die geboren is. Het kan nu niet ver meer zijn. Ze moeten de ster volgen en die krijgen ze mee voor aan hun ketting.

De kinderen speuren het laatste stuk mee. Waar zouden ze moeten zoeken? En dan komen ze bij de stal. Hier is het gebeurd:

Maria vertelt: Hier is hij dan Jezus, ons kind, maar vooral… het kind van God. Hier is de Koning geboren. Op een plek waar je het helemaal niet verwacht. Er was nergens anders plaats was, maar deze plaats precies bij dit bijzondere kind. Dit kind kwam op de wereld voor iedereen. Niemand hoeft te denken dat het verhaal niet voor hem of haar bestemd is, Jezus komt voor iedereen. En deze geboorte zorgt voor een nieuwe kans. Elke dag weer.

En de herder weet: Hier is het kerstfeest, in de stal. Wil je weten dat ik het nauwelijks kan geloven… Dit moeten we aan iedereen vertellen… Heel de wereld moet weten van de geboorte van deze Zaligmaker. Dit is waar de engelen over zongen: God houdt van mensen!

*we bedanken iedereen die meegeholpen heeft om deze kerstwandeling tot een bijzonder feest te maken*

In het fotoalbum zijn veel foto’s van de Kerstwandeling te vinden.

Een korte impressie van de wandeling is ook te zien op onderstaand YouTube-filmpje.