Filmavond – Dorsvloer vol confetti

Het gaat deze avond om de film ‘Dorsvloer vol confetti’.

Slimme, fantasierijke Katelijne groeit eind jaren tachtig op in een strenggelovig boerengezin in Zeeland.
Schrijfster Franca Treur komt zelf uit een gereformeerde Zeeuwse familie. Van haar debuutroman uit 2009 werden ruim 150.000 exemplaren verkocht.
Het verhaal draait om een groot gereformeerd gezin in Zeeland: vader, moeder, opa en oma, Rogier en Christiaan en de tweelingbroertjes.
Katelijne is de enige dochter. Dagelijks bidden ze God om kracht, zodat ze op ‘de smalle weg’ van het geloof zullen blijven.
Geen televisie, geen muziek – zelfs geen sprookjes. Alleen “Gods woord houdt stand in eeuwigheid”. Maar de verbeelding van de twaalfjarige Katelijne laat zich moeilijk temmen: een parasol in een bokaal met ijs, twee vriendinnen, de paardenbloemen in de maag van een koe…
Ze houdt ervan haar fantasie de vrije loop te laten.
En dat snap je ook wel, want het Zeeuwse landschap ziet er door de lenzen van cameraman Menno Westendorp echt schitterend uit.
Regisseur Schwab kiest ook sprekende momenten: het rolletje mentos dat in de kerk wordt doorgegeven, het melken van de koeien met Katelijne d’r vader, de kermis, de tranen die in oma’s koffie plonzen…
Daarmee omzeilt de film de voor de hand liggende clichés. De ouders van Katelijne zijn geen monsterlijke fanaten, ze houdt van ze.
Dit is geen film vol geschreeuwde confrontaties, over een meisje dat in opstand komt. De gebeurtenissen rijgen zich eerder wat dromerig aaneen, tot de ontroerende maar onvermijdelijke ontknoping.

Een mooie verfilming van de gelijknamige bestseller!

Datum  : woensdag 16 november 2016
Tijd      : 20:00 uur, vanaf 19:45 uur koffie en thee
Plaats   : bijgebouw van de kerk
Kosten  : vrijwillige bijdrage

dorsvloer