Bericht van de ZWO-commissie

In de Classisvergadering van 3 juni jl. hebben we een besluit genomen over de projecten die we gaan steunen met de Classis Alblasserdam. Kerk in actie is overgegaan naar een nieuwe werkwijze. In het verleden koos je als kerk projecten uit een bepaald land. Zo hebben wij ons de afgelopen jaren ingezet voor Rwanda en Indonesië. Kerk in actie heeft projecten nu samen gevoegd in 3 thema’s; Noodhulp, Versterk de kerk en Kinderen in de knel.

Als classis hebben we gekozen voor het thema Versterk de kerk.

Samen zijn we de kerk. Van Amersfoort tot Islamabad en van Jeruzalem tot Pretoria. Arm en rijk. Wereldwijd maken kerken zich sterk tegen ongelijkheid. Zij delen geloof, zetten zich in voor verzoening en voor goed leiderschap in de kerk. Laat u inspireren en steun dit werk. Centraal staan:

  • Kameroen: Lutherse Broederkerk steunt boeren in hun strijd tegen droogte. Klein maar krachtig. Dat typeert de Lutherse Broederkerk van Noord-Kameroen. Deze gemeenschap van bevlogen christenen werkt actief mee aan de ontwikkeling van het arme West-Afrikaanse land. Dat doen ze samen met christenen uit andere kerken en met de moslim meerderheid, in een gebied zo groot als Nederland. Het is een kerk die de boerengemeenschap houvast wil bieden, in materieel én in geestelijk opzicht. Via Kerk in Actie steunt u de Lutherse Broederkerk met duurzame oplossingen voor voedselzekerheid. Ook ondersteunt u de opleiding van het kerkelijk kader in het uiterste noorden van Kameroen.
  • Bangladesh: Isa-e-Jamat steunt christenen die vroeger moslim waren. Christenen die vroeger moslim waren, hebben het niet gemakkelijk in Bangladesh. Ze vinden rust en vrede in het christelijk geloof, maar krijgen ook weerstand van familie, vrienden en gevestigde kerken. Ze voelen zich niet altijd thuis in de bestaande Bengaalse kerken. De organisatie Isa-eJamat Bangladesh ondersteunt deze christenen daarom bij het opbouwen en vormen van eigen gemeentes en geloofsvormen: tussen kerk en moskee in.
  • Guatemala: Cedepca maakt vrouwen weerbaar tegen geweld. Dagelijks worden vrouwen in Guatemala gediscrimineerd en velen hebben te maken met huiselijk geweld. Hoe kunnen zij ervaren dat zij van waarde zijn? En hoe kan de kerk in Guatemala hen daarbij helpen? Om handen en voeten te geven aan deze vragen, sloot de bevlogen predikante Delia Leal zich aan bij de organisatie Cedepca. Delia’s organisatie biedt vrouwen cursussen over goede relaties, het benoemen van pijn en het vinden van hun kracht. Zo worden zij weerbaarder. En zowel mannen als vrouwen kunnen bij Cedepca een theologische opleiding volgen voor inspirerend leiderschap voor een sociaal sterke kerk die de bevrijdende kracht van het Evangelie uitdraagt.

Daarnaast krijgen we 1x per jaar informatie over werk in Egypte, Papoea, Brazilië, Pakistan en Nigeria. Met deze projecten hebben we de mogelijkheid om interactief bezig te zijn, want Kerk in Actie heeft overal zijn medewerkers zitten die ons goed op de hoogte kunnen houden! Op de site van Kerk in actie kunt u nog meer informatie vinden over de thema’s.

De komende 3 maanden sparen wij met de zendingsbusjes voor de projecten van Água Viva.

De ZWO-commissie: Willeke Kooistra, Theo den Breejen, Nel de Jong en Ingrid Bron

versterk de kerk