V&T Batenburg, stad met een verhaal

Stadswandeling met bezoek aan de kasteelruïne en de Oude Sint-Victorkerk

Batenburg is een pittoresk plaatsje aan de Maas met een lange geschiedenis. Eeuwenlang was deze ‘Heerlijkheid’ het bezit van machtige heren. De ruïne van het eens zo trotse kasteel getuigt van de belangrijke rol die Batenburg heeft gehad. Er wonen zo’n 650 mensen en daarom denkt men al gauw dat het een dorpje is, maar het is integendeel één van de oudste steden van Gelderland. Het historische Batenburg is een beschermd stadsgezicht en heeft naast de kasteelruïne 24 rijksmonumenten en een groot aantal gemeentelijke monumenten. Opvallend zijn de witgepleisterde huizen in het centrum.

Verscholen tussen de bomen en lage huisjes ligt de oudste kerk van Batenburg: de Sint-Victorkerk. Het oorspronkelijke zaalkerkje met een smal rechthoekig koor stamt waarschijnlijk uit de dertiende eeuw. De romaanse doopvont in de Sint-Victorkerk dateert nog uit die tijd.
De kerk heeft een intiem karakter en een mooi gerestaureerd interieur. De verzameling gekleurde rouwborden uit de zeventiende en achttiende eeuw is de grootste van Gelderland.

V&Tbatenburg

Het programma van deze dag ziet er als volgt uit:
8.45 uur      verzamelen bij de kerk en om 9.00 uur vertrek
9.45 uur      aankomst en tijd voor koffie met wat lekkers
10.30 uur    rondleiding met gidsen door Batenburg
12.45 uur    lunch in Uitbaeterij ‘De Viersprong’

Datum    : zaterdag 12 oktober 2019
Kosten   : € 25,00 (incl. benzinekosten, chauffeurs worden gecompenseerd)

Klik hier om je op te geven voor deze activiteit.