Actie Zip Your Lip doorslaand succes!

Zaterdagmorgen 21 maart 2015 rond kwart voor elf druppelen de jongeren van FreeStyle en Rock Solid langzaamaan binnen in het kerkgebouw. Nog een kwartier te gaan en dan begint de actie Zip Your Lip voor de mensen in Zuid-Soedan.

Niet veel later klinkt er een luid aftellen van 10 naar 0, zodat de jongeren klokslag elf uur aan de actie beginnen. Vierentwintig uur lang helemaal niets eten en alleen water of thee drinken. Iedereen is toch wel lichtelijk gespannen, want hou ik dit wel vol?!

Klokslag elf uur begint de eerste jongere ook aan zijn ‘fietsdienst’. In de hal staat namelijk een racefiets die gedurende de hele vierentwintig uur in beweging moet blijven. Iedere jongere fiets over de dag verspreid drie of vier keer twintig minuten, dus ook midden in de nacht.

Na kort kennis met elkaar gemaakt te hebben, is het al weer tijd om de eerste activiteit voor te bereiden: de kindermiddag. Voor de kinderen zijn in en om de kerk allerlei spelen uitgezet, zoals blik gooien, zaklopen, kegelen, een ballenboom, ring werpen en spijker poepen. Veel kinderen zien deze spelen wel zitten en kopen voor € 1,50 een spelletjeskaart waarmee zij elk spel mogen doen. Voor de beste deelnemers stonden er natuurlijk cadeaus klaar!

Tijdens de kindermiddag komen er ook veel piepjes en flitsen uit de kerkzaal, want daar is een heuse fotostudio opgebouwd. Suzanne Heikoop van SHe Fotografie maakt de mooiste foto’s en verkoopt deze voor een klein prijsje. Veel mensen maken gebruik van deze mooie gelegenheid om een leuke gezinsfoto, babyfoto of portretfoto aan te schaffen.

Rond vijf uur is het dan alweer tijd om de middagactiviteiten te beëindigen en uiteindelijk gaan alle ‘bezoekers’ weer op huis aan. Snel alles opruimen en even een momentje van rust. Maar niet voor heel lang, want de volgende activiteit moet alweer voorbereid worden: de bingoavond.

Vanaf half acht komen de eerste fanatieke bingospelers al binnen en kopen hun boekje met vijf bingoronden voor € 5,00. Iets meer dan een half uur later zit de zaal in het bijgebouw behoorlijk vol en klinken de ‘bingo’s’ uit de hele zaal. Aan het eind blijkt dat er nog wat prijzen over zijn en dat is reden om nog twee bingoronden te houden en nog meer kaarten te verkopen.

Als de prijzen allemaal op zijn, gaan alle bingospelers weer naar huis en is het tijd om ons voor te bereiden op de nacht. Een film wordt opgezet en luchtbedden worden opgeblazen. Sommige bikkels houden het de hele nacht vol om wakker te blijven, andere bikkels presteren het om de hele nacht door het volume van de film heen te slapen. Voor wie echt rustig wil slapen, is een aparte ruimte ingericht.

Na een, korte, nacht is het tijd om iedereen wakker te maken. Besloten wordt om gebruik te maken van de grote boxen die in de zaal staan om iedereen zo snel mogelijk wakker te krijgen. Dat het liedje ‘Wakker worden’ van Jochem Myjer hier heel goed voor geschikt is, blijkt als iedereen na een paar minuten al bezig is om zijn of haar spullen op te ruimen. Alle spullen worden bij elkaar gezet en er wordt driftig schoongemaakt, want niet veel later zullen de eerste kerkbezoekers al komen.

Iedere deelnemer neemt om negen uur een plek in op de achterste bank in de kerkzaal. Het knorren van de magen is inmiddels goed op gang gekomen. Als de kerkdienst om stipt elf uur afgelopen is, is dat voor de deelnemers dan ook reden om, net als aan het begin van de dag, af te tellen van tien naar nul. Bij nul stormen de deelnemers de eetzaal in, zodat zij hun lege magen goed kunnen vullen met een gesponsorde brunch door Hoogvliet Boven-Hardinxveld.

Dat de hele actie een doorslaand succes is geworden, is bekend gemaakt tijdens de kerkdienst door middel van een filmpje wat gemaakt is door deelnemers Willem van der Pijl en William Stam. In dit filmpje is de eindstand bekend gemaakt, een fantastisch bedrag:

€ 3.294,05

Inmiddels blijven er nog wat giften binnenkomen en zal de eindstand nog een paar euro stijgen. Dat de eindstand iets is om trots op te zijn, dat staat vast.

Wij willen dan ook iedereen bedanken voor de bijdragen en sponsoring! Bedankt!

zyl_groupfie

 

Hieronder vindt u het filmpje waarin een sfeerimpressie wordt gegeven van de actie en waarbij de, toen bekende, eindstand bekend wordt gemaakt:

De foto’s van de actie staan nu in ons foto-album!